Dzień dobry :)
Ciekawe ilu z naszych uczniów pokusiło się o wypiek pysznych pierników z przepisu, który wrzuciła na bloga Pani Emilka?
Słyszałam, że są nieziemskie. Ten aromat, smak...... no nic, dosyć tego!
Skoro jesteśmy w tematyce pierników, na bloga wrzucam dla Was kilka pomysłów na kolorowe lukry z naturalnych barwników. Idealnie sprawdzą się do zdobienia Waszych pierniczków.
Sklepowe regały uginają się od kolorowych posypek, barwników, lukrów......ale czy trzeba faszerować się tymi specjałami? Sam fakt, że używamy do lukru kilogramy cukru pudru- wystarczy!!! Skupmy się na naturze! Będą nam potrzebne warzywa lub owoce.
By uzyskać niebieski lukier, zielony lub różowy, wystarczy np. kilka kropel z soku z jagód, szpinaku czy malin. widomo...troszkę się trzeba napracować by wycisną ze szpinaku porcje płynu....pomysłowość i kreatywność pozostawiam Wam Kochani! Potraktujcie to eksperymentalnie!
OTO szybki i sprawdzony przepis na lukier.
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1łyżka wrzącej wody
- Sok z połówki cytryny
- LUKIER ŻÓLTY – dodaj 1 łyżkę kurkumy
- POMARAŃCZOWY- kilka kropel soku z marchwi
- JASNORÓŻOWY – zmiksuj mrożone (lub w miarę możliwości świeże) maliny, dodaj do lukru
- ZIELONY – rozetrzyj połowę awokado, ono rozrzedzi lukier i sprawi, że będzie bardziej puszysty... możesz zamiast awokado wkropić kilka kropel soku ze szpinaku. Obiecuję, że nie wpłynie to na smak.
- FIOLETOWY – dodaj zmiksowane jagody lub jeżyny
- CZEROWNY – do lukru dodaj sok z buraków, nie przesadź z jego ilością, by lukier nie miał zbyt intensywnie buraczanego smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz