Przejdź do głównej zawartości

Jak zabarwić w naturalny sposób lukier?

Dzień dobry :)

 Ciekawe ilu z naszych uczniów pokusiło się o wypiek pysznych pierników z przepisu, który wrzuciła  na bloga Pani Emilka?

Słyszałam, że są nieziemskie. Ten aromat, smak...... no nic, dosyć tego!

Skoro jesteśmy w tematyce pierników, na bloga wrzucam dla Was kilka pomysłów na kolorowe lukry z naturalnych barwników. Idealnie sprawdzą się do zdobienia Waszych pierniczków. 



fot. Adobe Stock

    Sklepowe regały uginają się od kolorowych posypek, barwników, lukrów......ale czy trzeba faszerować się tymi specjałami? Sam fakt, że używamy do lukru kilogramy cukru pudru- wystarczy!!! Skupmy się na naturze! Będą nam potrzebne warzywa lub owoce.


By uzyskać niebieski lukier, zielony lub różowy, wystarczy np. kilka kropel z  soku  z jagód, szpinaku czy malin. widomo...troszkę się trzeba napracować by wycisną ze szpinaku porcje płynu....pomysłowość i  kreatywność pozostawiam Wam Kochani! Potraktujcie to eksperymentalnie!

                     OTO szybki i sprawdzony przepis na lukier.

Składniki:

  1. 1 szklanka cukru pudru
  2. 1łyżka wrzącej wody
  3. Sok z połówki cytryny

    Cukier puder wsyp do garnuszka i zalej gorącą wodą. Dokładnie wymieszaj, dodaj sok z cytryny. Pamiętaj, że lukier nie może być zbyt rzadki. Ma pokryć ciasteczko, a nie po nim spłynąć. Nasz przepis zawiera minimalną ilość wody, bo naturalne barwniki do lukru, które dodasz także są płynne. Jeśli kolorowy lukier będzie za gęsty, dodaj kilka kropel wody.



                                                                    fot. Adobe Stock
  1. LUKIER ŻÓLTY – dodaj 1 łyżkę kurkumy
  2. POMARAŃCZOWY- kilka kropel soku z marchwi
  3. JASNORÓŻOWY – zmiksuj mrożone (lub w miarę możliwości świeże) maliny, dodaj do lukru
  4. ZIELONY – rozetrzyj połowę awokado, ono rozrzedzi lukier i sprawi, że będzie bardziej puszysty... możesz zamiast awokado wkropić kilka kropel  soku ze szpinaku. Obiecuję, że nie wpłynie to na smak.
  5. FIOLETOWY – dodaj zmiksowane jagody lub jeżyny
  6. CZEROWNY – do lukru dodaj sok z buraków, nie przesadź z jego ilością, by lukier nie miał zbyt intensywnie buraczanego smaku.
                                                  😆

Powodzenia w eksperymentach kulinarnych!

Pochwalcie się Waszymi efektami w komentarzach.

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie, 

Pani Hania 💓

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Muzeum Wsi Opolskiej

"Zostań w domu i… zwiedź z nami Muzeum Wsi Opolskiej w Opolu-Bierkowicach" Zachęcam do obejrzenia zdjęć udostępnionych przez Muzeum Wsi Opolskiej i jeszcze raz zobaczenia zabytków, które poznaliście w czasie Waszych szkolnych wycieczek. Muzeum Wsi Opolskiej fotorelacja Pozdrawiam! Pani Agnieszka

Święta nietypowe luty 2022

  Dzień dobry Uczniowie!  Już za parę dni rozpoczyna się kolejny miesiąc - luty.  Zapraszam Was do zapoznania się z kalendarium świąt nietypowych i ważnych dni w lutym.  Życzę miłego dnia.  Pani Kasia :)

Czas na sport!

Kochani Uczniowie,  dobrze wiecie że SPORT TO ZDROWIE! Wykonajcie ćwiczenia bez wychodzenia z domu :)  To nie jest takie proste jak się wydaje ! Powodzenia.