Przejdź do głównej zawartości

Jak zabarwić w naturalny sposób lukier?

Dzień dobry :)

 Ciekawe ilu z naszych uczniów pokusiło się o wypiek pysznych pierników z przepisu, który wrzuciła  na bloga Pani Emilka?

Słyszałam, że są nieziemskie. Ten aromat, smak...... no nic, dosyć tego!

Skoro jesteśmy w tematyce pierników, na bloga wrzucam dla Was kilka pomysłów na kolorowe lukry z naturalnych barwników. Idealnie sprawdzą się do zdobienia Waszych pierniczków. 



fot. Adobe Stock

    Sklepowe regały uginają się od kolorowych posypek, barwników, lukrów......ale czy trzeba faszerować się tymi specjałami? Sam fakt, że używamy do lukru kilogramy cukru pudru- wystarczy!!! Skupmy się na naturze! Będą nam potrzebne warzywa lub owoce.


By uzyskać niebieski lukier, zielony lub różowy, wystarczy np. kilka kropel z  soku  z jagód, szpinaku czy malin. widomo...troszkę się trzeba napracować by wycisną ze szpinaku porcje płynu....pomysłowość i  kreatywność pozostawiam Wam Kochani! Potraktujcie to eksperymentalnie!

                     OTO szybki i sprawdzony przepis na lukier.

Składniki:

  1. 1 szklanka cukru pudru
  2. 1łyżka wrzącej wody
  3. Sok z połówki cytryny

    Cukier puder wsyp do garnuszka i zalej gorącą wodą. Dokładnie wymieszaj, dodaj sok z cytryny. Pamiętaj, że lukier nie może być zbyt rzadki. Ma pokryć ciasteczko, a nie po nim spłynąć. Nasz przepis zawiera minimalną ilość wody, bo naturalne barwniki do lukru, które dodasz także są płynne. Jeśli kolorowy lukier będzie za gęsty, dodaj kilka kropel wody.



                                                                    fot. Adobe Stock
  1. LUKIER ŻÓLTY – dodaj 1 łyżkę kurkumy
  2. POMARAŃCZOWY- kilka kropel soku z marchwi
  3. JASNORÓŻOWY – zmiksuj mrożone (lub w miarę możliwości świeże) maliny, dodaj do lukru
  4. ZIELONY – rozetrzyj połowę awokado, ono rozrzedzi lukier i sprawi, że będzie bardziej puszysty... możesz zamiast awokado wkropić kilka kropel  soku ze szpinaku. Obiecuję, że nie wpłynie to na smak.
  5. FIOLETOWY – dodaj zmiksowane jagody lub jeżyny
  6. CZEROWNY – do lukru dodaj sok z buraków, nie przesadź z jego ilością, by lukier nie miał zbyt intensywnie buraczanego smaku.
                                                  😆

Powodzenia w eksperymentach kulinarnych!

Pochwalcie się Waszymi efektami w komentarzach.

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie, 

Pani Hania 💓

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

kolejne ćwiczenia i nowe bicie

Witajcie, Jak Wam idzie granie na ukulele? Dzisiaj poćwiczymy kolejne przejścia, tym razem między chwytami Adur i Gdur Pokaże Wam też kolejne bicie, którym możecie grać :-) A tutaj rozpisane omawiane chwyty i bicie. BICIE: ↓↓↑↑↓ ↓↓↓↓↑ Więcej chwytów w graficznym zapisie znajdziecie kilka postów niżej. Dobrej zabawy! Pani Agnieszka
Witajcie! Zapraszam Was dziś na eksperyment z jajkami :-) Tak już w klimacie wielkanocnym :-) Potrzebujecie do nieg: jajka (surowe) ocet słoik Słoik do połowy zalewacie octem i delikatnie wkładacie do niego jajka. Jajka zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.  Czy wiecie dlaczego tak się stało? Skorupka jaja jest twarda dzięki zawartości węglanu wapnia. Ocet, którym zalaliśmy jajo wypłukał go, przez co skorupka stawała się miękka, aż całkowicie znikła. Pozdrawiam! Pani Agnieszka :-)

Kodowanie

  Witam Was serdecznie! Moją kolejną propozycją dla Was jest kodowanie! Spójrzcie poniżej.  Potrzebne będą nam dwa kolory: żółty oraz niebieski. Trzeba pokolorować według legendy odpowiednie kwadraciki.  Powstanie nam bardzo fajny zwierzaczek! W kolejnym przykładzie należy podążać za strzałką i rozkodować ukryte słowa. Możecie również spróbować zakolorować odpowiednie kratki (można w zeszycie) tak, by otrzymać identyczne obrazki. Powodzenia! Pani Agnieszka K.