Chcę podzielić się z Wami przepisem na przepyszne, jesienne ciasto marchewkowe. Zakładajcie fartuszki i biegnijcie do kuchni żeby go wypróbować!
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Do jego przygotowania potrzebne będą:
💛 2 duże marchewki (około 300 g)
1. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Przygotuj średniej wielkości miskę i wsyp do niej:
💛 1/3 szklanki mąki (około 200 g)
💛 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
💛 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
💛 1 łyżeczka przyprawy korzennej/ przyprawy do piernika
3. Wymieszaj sypkie składniki.
4. Przygotuj dużą miskę do której wlejesz i wymieszasz mikserem:
💛 1 szklankę oleju
💛 3/4 szklanki cukru
5. Miksując na najwyższych obrotach dodaj pojedynczo:
💛 3 jajka
6. Teraz do miski z płynną masą wsyp zmieszane wcześniej sypkie składniki.
7. Do masy dodaj startą marchewkę i wymieszaj ciasto dokładnie szpatułką.
8. Przełóż do formy (keksówki lub tortownicy) wyłożonej papierem dopieczenia lub posmarowanej masłem i mąką.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60 minut!
Możesz udekorować ciasto orzechami lub polać rozpuszczoną czekoladą 😍
SMACZNEGO 💥
Komentarze
Prześlij komentarz