- Najdroższe naleśniki podawane są w jednej z luksusowych restauracji w Londynie. Są to naleśniki wykonane przy użyciu różowego szampana, homarów, trufli, a także innych luksusowych składników. Kosztują one 800 funtów.
- Mieszkańcy dalekiej północy przygotowują placki zbliżone do naleśników. Ich składnikami są glony. Podaje się je z tłustym rybim mięsem.
- Greckie naleśniki tiganites są niewielkie i niezbyt słodkie. W dawnych wiekach wykorzystywane były do dzielenia się ciałem Chrystusa podczas greckich mszy.
- Najwcześniejsze zapiski i przepisy na naleśniki odnaleziono w Grecji i zakłada się, że to tam zostały pierwsze ich wersje. Po zdobyciu Grecji imperium rzymskie, wraz z legionami przepis trafił do całej Europy.
- W Polsce w ostatnim tygodniu karnawału obchodzony jest tłusty czwartek. W tym dniu opychamy się bezkarnie pączkami. Tak samo jest w Rumunii gdzie popularne są pączki papanasi.
- W krajach anglosaskich tłusty czwartek nie jest znany, za to obchodzi się dzień naleśnika pancakes day. Smaży się wówczas naleśniki i podaj je na każdy możliwy sposób, przeważnie jednak na słodko.
- Podobno pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje i trafia do kosza, dzieje się tak dlatego, że patelnia nie jest dostatecznie rozgrzana.
Witajcie! Zapraszam Was dziś na eksperyment z jajkami :-) Tak już w klimacie wielkanocnym :-) Potrzebujecie do nieg: jajka (surowe) ocet słoik Słoik do połowy zalewacie octem i delikatnie wkładacie do niego jajka. Jajka zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Czy wiecie dlaczego tak się stało? Skorupka jaja jest twarda dzięki zawartości węglanu wapnia. Ocet, którym zalaliśmy jajo wypłukał go, przez co skorupka stawała się miękka, aż całkowicie znikła. Pozdrawiam! Pani Agnieszka :-)
Komentarze
Prześlij komentarz