Wasz szkolny kolega Maks chciałby się podzielić z Wami przepisem na zdrowe musli. :)
„Zdrowe musli”
Czas przygotowania: 20 minut
Czas prażenia: 1 godzina 40 minut
Składniki:
1 małe jabłko - do 200 g
łyżka cynamonu
3 łyżki delikatnego oleju
2 garście orzechów włoskich - 50 g
2 garście orzechów laskowych - 50 g
garść migdałów - 30 g
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru trzcinowego
płaska łyżeczka soli - lub mniej
garść rodzynek drobnych - 50 g
garść suszonej żurawiny - 50 g
MISKA 1
· Do jednej miski wsypujemy dwie szklanki płatków owsianych i polewamy trzema łyżkami oleju.
· Niewielkie jabłko obieramy i trzemy na tarce, na dużych oczkach.
· Dodajemy płaską łyżkę cynamonu.
· Wszystkie składniki z płatkami owsianymi bardzo dokładnie mieszamy.
MISKA 2
· W drugiej misce mieszamy wszystkie orzechy, miód i cukier trzcinowy. Większe orzechy siekamy nożem. Do mieszanki orzechów i nasion dodajemy płaską łyżeczkę soli.
· Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy .
1. Mieszankę z płatkami owsianymi łączymy z mieszanką orzechów. Całość bardzo dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
2. Blaszkę umieszczamy na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Opcja grzania: góra/dół. Musli pieczemy łącznie 100 minut. Co około 10-20 minut mieszamy ostrożnie.
3. Gdy musli jest już uprażone można je od razu wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia.
4. Na koniec dodajemy suszone owoce.
5. „Zdrowe musli” można przesypać do puszki, słoika lub woreczka strunowego i przechowywać nawet do 2 tygodni.
Musli zrobione samodzielnie w domu jest przepyszne. Można je jeść jako przekąska, z mlekiem, czy też ulubionym jogurtem naturalnym.
Życzę smacznego
Maksymilian
Jeśli też znacie jakiś ciekawy przepis, którym chcielibyście się
podzielić prześlijcie go na e-mail : emiliaflorczyk1995@gmail.com
Komentarze
Prześlij komentarz